Pawilon UW

warszawa, PL

Projektowany pawilon stanowi uzupełnienie tzw. górnego dziedzińca na kampusie głównym Uniwersytetu Warszawskiego. Lokalizacja obiektu podkreśla osiowe założenie dziedzińca wynikające z historycznego kontekstu. Elewacje budynku zostały ukształtowane jako uporządkowane, proste i symetryczne względem głównej osi kompozycji. Wysokie dwukondygnacyjne otwory okienne stanowią wyraźny element otwarcia bryły budynku na dziedziniec i stanowią daleką reminiscencję istniejącej kiedyś w tym miejscu stajni. Budynek na parterze będzie posiadał funkcje ogólnodostępne, na piętrze część biurową a na kondygnacji podziemnej sale wykładowe i część wystawienniczą.

Typologia Edukacja, Użyteczność Publiczna
lokalizacja ul. Krakowskie Przedmieście, Warszawa
inwestor Uniwersytet Warszawski
data kwiecień 2019

zespół

Wojciech Conder
Aleksander Drzewiecki
Maciej Kowalczyk
Michał Tatjewski
Aleksandra Zubelewicz-Lada
Karol Ryska
Tomasz Jakubowski
Stanisław Tomaszewski
Tomasz Saracen